NastrojowyOgród

O ogrodach bajecznych i codziennych naturalnie...

  • O mnie
  • W mediach
  • Polecane
  • Warsztaty
  • E-Kurs
  • Portfolio
  • Opinie
  • Współpraca
  • Kontakt

Stewia – roślina 300 razy słodsza od cukru i 0 kalorii

20/04/2012 by Ewa 2 komentarze

Sproszkowane liście stewii są sprzedawane w wielu krajach jako suplement diety, bo sama stewia słynie z niezwykłych zalet: jest około 300 razy słodszy od cukru, zawiera 0 kalorii oraz nie ma działań ubocznych jak cukier.

Stewia (Stevia rebaudiana) pochodzi z Paragwaju, gdzie nazywana jest “słodkim ziołem Paragwaju”.

Stewię można uprawiać w naszych warunkach klimatycznych w ogrodzie bezpośrednio w ziemi lub pojemnikach, w okresie czerwiec-wrzesień (do pierwszych przymrozków), podobnie jak inne rośliny nie znoszące temperatur poniżej zera.

Na parapecie można uprawiać stewię od wiosny do zimy – praktycznie cały rok, o ile możesz zapewnić jej dodatkowe oświetlenie.

Znajdź odpowiednie miejsce

  • Stewia lubi miejsce słoneczne, ale da sobie bardzo dobrze radę w miejscu półsłonecznym.
  • Zarówno pojemnik jak i miejsce w ogrodzie przeznaczone do wysadzenia stewii powinno być dobrze zdrenowane, ponieważ stewia jest bardzo wrażliwa na zalegającą wodę. A po co stracić roślinki z takiego powodu? Lepiej dobrze przygotować miejsce przed jej wysadzeniem. Nie wybieraj miejsca u stóp skarpy czy innego miejsca, gdzie woda ma tendencję do zbierania się.
  • Stewia nie jest niestety zbyt towarzyska – swoje własne towarzystwo przedkłada nad inne i dlatego nie sadź jej z innymi ziołami czy kwiatami.

Przygotuj podloże:

  • Stewia kocha ziemię bogatą w materię organiczną, sadząc ją można domieszać do ziemi dużo kompostu.
  • W swoim naturalnym środowisku stewię znaleziono na stanowiskach o pH 4 do 5, ale bardzo dobrze radzi sobie również w pH aż do 9.
  • Przygotowując ziemię przekop ją na jeden szpadel, dodaj dużo kompostu i usuń wszystkie duże chwasty, gałązki, kamienie. Ziemia powinna być jak najlepiej oczyszczona z chwastów, dlatego że jeśli usuwanie chwastów może przeszkadzać płytko korzeniącej się stewii.
  • Przesadzaj stewię z domu do ogrodu dopiero wtedy, gdy wiesz że ziemia jest wystarczająco ciepła, bo stewia czuje się najlepiej w temperaturze powyżej 15 C.

Sadzenie i uprawa stewii

Potrzebujesz: rękawiczki, sadzonki stewii, przygotowane miejsce, szpadel, ściółkę.

Krok po kroku uprawa stewii:

  1. Stewię można uprawiać z nasion. Domowo uprawiana stewia  zawiera mniej substancji decydującej o słodkości, ale i tak jest wielokrotnie słodsza od cukru.
  2. Przygotuj dołek, który pomieści przygotowaną wcześniej sadzonkę. W dołku najpierw powinna znaleźć się warstwa drenująca z kamieni lub keramzytu, którą przykryj ziemią i dopiero wtedy dołek jest gotowy na przyjęcie sadzonki.
  3. Podlej stewię przed przesadzaniem. Łagodnie wyjmij stewię z pojemnika, w którym rośnie, zachowując koniecznie tak dużo ziemi wokół korzeni jak ci się uda.
  4. Posadź stewię w odległości 50 cm od siebie w rzędzie i 70 cm odległości pomiędzy rzędami. Stewia dorasta do 80-90 cm na wysokość i szerokość.
  5. Podlej lekko posadzone sadzonki.
  6. Dokładnie wyściółkuj porządnie grubą warstwą – to zabezpiecza stewię przed wysychaniem podłoża i chroni przed gwałtownymi zmianami temperatury. Jednego i drugiego stewia bardzo nie lubi.

Uprawa i zbiór stewii

Potrzebujesz: rękawice, wąż do podlewania lub konewkę, nawóz o niskiej zawartości azotu, sekator, siatka do suszenia, młynek do mielenia lub blender.

Krok po kroku:

  1. Stewia powinna być podlewana niezbyt obficie, na tyle aby nie miała objawów więdnięcia. Nadmierne podlewanie obniża zawartość substancji słodzącej w stewii oraz powoduje gnicie korzeni.
  2. Aby stewia wytworzyła jak najwięcej liści, regularnie powinien być stosowany nawóz. Na stewię najlepiej działa nawóz z niską zawartością azotu.
  3. Gdy zaczną pojawiać się kwiaty, co zwykle zajmuje około 100 dni od wysiania nasion, należy je oskubywać i nie dopuszczać do kwitnięcia. Jeśli twoja stewia zakwitnie, zatrzyma się rozwój nowych liści, a te które zostaną zaczną nabierać lekko gorzkawego smaku.
  4. W czasie gdy roślina zbliża się do kwitnienia, można oskubywać pojedyncze, świeże listki i stosować je na bieżąco do herbaty i sałatek.
  5. Ostateczny zbiór liści stewii odbywa się jesienią. Krótki dzień i niskie jesienne temperatury, intensyfikują słodkość i z tego powodu wiele osób stara się jak najbardziej opóźniać zbiory.
  6. Przy zbiorze stewii, najlepiej w pierwszej kolejności przyciąć całe pędy – to ułatwi zbiór liści. Oprócz liści, cenna jest też górna część łodygi, która zawiera prawie tyle samo substancji słodzącej co liście.
  7. Po oberwaniu liści, wysusz je na siatce umieszczonej w ciepłym i przewiewnym miejscu. W czasie suchego i słonecznego dni wysuszenie liści powinno zająć nie więcej  niż 12 godzin. Jeśli będziesz suszyć w pomieszczeniu, to najlepiej z lampą lub innym źródłem delikatnego ciepła, które przyspieszy suszenie. Suszenie, które zajmie więcej  niż 12 godzin, może obniżyć zawartość substancji słodzącej w liściach.
  8. Ostatnim stadium wydobycia słodyczy z liści stewii jest kruszenie liści. Można to zrobić w młynku do kawy lub blenderem, dzięki czemu uzyskasz drobniutki proszek.

Dodatkowe uwagi

  • W ciepłym klimacie, po przycięciu stewia odrasta i można liczyć na dwukrotne zbiory w ciągu sezonu.
  • W chłodniejszym naszym klimacie stewia nie przetrwa zimy na zewnątrz, jednak można z końcem lata pobrać fragmenty rośliny i próbować rozmnażać, aby wiosną wysadzić w ogrodzie dużo dorodniejszą roślinę.

Autor zdjęcia Waterlilysage

Views: 11 365

Related

W kategorii:Balkon/Patio, Polecane Rośliny, Rarytasy, Warzywa/Owoce, Zioła Tagi:Ogród Warzywny, Warzywnik, Zioła w ogrodzie

Komentarze

  1. wiolagreen napisał

    29/05/2019 o 12:32 pm

    Hmm…Chyba się skuszę i spróbuję uprawy tej ciekawej i wartościowej roślinki w tym sezonie. Będzie jak znalazł do słodzenia deserów.

  2. Katarzyna napisał

    16/08/2019 o 3:12 pm

    Pierwszy raz wyhodowalam stewię
    w ogrodzie, zrobiłam już proszek do słodzenia, na następny rok wsadzę dużo więcej, żeby mieć dozo , do bezkarnego słodzenia 0 kcla

Skomentuj, twoja opinia ma znaczenie :) Cancel reply

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Subskrybuj

Wpisz adres email:

Obsługiwany przez FeedBurner

Najbardziej popularne

  • Więcej kwiatów więcej przyjemności – rozmnażamy hortensję ogrodową w prosty sposób
    Więcej kwiatów więcej przyjemności – rozmnażamy hortensję ogrodową w prosty sposób
  • 15 pomysłów jak podeprzeć groszek zielony
    15 pomysłów jak podeprzeć groszek zielony
  • Jukka domowa – jak przyciąć.
    Jukka domowa – jak przyciąć.
  • Nietypowa forma jabłoni
    Nietypowa forma jabłoni
  • 14 odmian starych jabłoni
    14 odmian starych jabłoni
  • Bazylia rozmnażanie ze szczepek – mega proste…
    Bazylia rozmnażanie ze szczepek – mega proste…
  • Hortensje odmiany: hortensja dębolistna Snowflake.
    Hortensje odmiany: hortensja dębolistna Snowflake.
  • Oczka wodne, a ryby. Dlaczego amur jest zmorą oczka wodnego.
    Oczka wodne, a ryby. Dlaczego amur jest zmorą oczka wodnego.
  • Olśniło mnie jak przycinać lawendę, aby miała jak najwięcej kwiatów
    Olśniło mnie jak przycinać lawendę, aby miała jak najwięcej kwiatów
  • Jukka domowa za wysoka już prawie sięga sufitu...
    Jukka domowa za wysoka już prawie sięga sufitu...

Dołącz do dyskusji

  • zbyszek g - Oczka wodne, a ryby. Dlaczego amur jest zmorą oczka wodnego.
  • Aga - Olśniło mnie jak przycinać lawendę, aby miała jak najwięcej kwiatów
  • Ewa - Olśniło mnie jak przycinać lawendę, aby miała jak najwięcej kwiatów
  • Aga - Olśniło mnie jak przycinać lawendę, aby miała jak najwięcej kwiatów
  • Kamel - Piwonie – co robić aby pięknie kwitły przez następne 50 lat

Czy jesteś podatny na hipnozę regresyjną?

https://youtu.be/Y8s1ATXWGf8

Kategorie

  • Fazy Ogrodowe (230)
    • Co Kwitnie w Tym Miesiącu? (27)
    • Jesień (44)
    • Kalendarz Prac (10)
    • Lato (62)
    • Wiosna (93)
    • Zima (50)
  • Mój Ogród (44)
  • Nasiona (29)
  • Ogólne (17)
  • Ogrody Ekologiczne (41)
    • Kompostownik (5)
    • Naturalne Metody Ochrony (10)
    • Nawozy Naturalne (4)
    • Ogród Organiczny (14)
    • Pielęgnacja (14)
    • Poprawianie Gleby (6)
    • Rośliny Dobrze Sąsiadujące (1)
    • Uprawa Współprzędna (2)
  • Problemy (23)
  • Projektowanie (128)
    • Kompozycje (17)
    • Mała Architektura (19)
    • Ogrody Angielskie (12)
    • Ogrody Francji (10)
    • Ogrody Japońskie (4)
    • Ogrody Miejskie (10)
    • Ogrody na Skarpie (8)
    • Ogrody Skalne (5)
    • Ogrody Suche (24)
    • Ogrody Wiejskie (10)
    • Ogrodzenie (3)
    • Trawniki (11)
  • Przestrzenie Ogrodowe (90)
    • Ogrody Owocowo-Warzywne (25)
    • Ogrody Wodne (17)
    • Ogrody Zimowe (25)
    • Ogrody Ziołowe (9)
    • Patio (24)
  • Rośliny (205)
    • Balkon/Patio (28)
    • Byliny (16)
    • Cebulki/Bulwy (12)
    • Doniczkowe (45)
    • Drzewa (21)
    • Dwuletnie (1)
    • Krzewy (37)
    • Kwasolubne (6)
    • Kwiaty (37)
    • Pnącza (11)
    • Polecane Rośliny (23)
    • Półkrzewy (7)
    • Rarytasy (28)
    • Róże (3)
    • Tropikalne (13)
    • Warzywa/Owoce (27)
    • Zimozielone (11)
    • Zioła (13)
  • Zasoby (233)
    • Blogowanie (44)
    • Bracia Ogrodnicy (6)
    • Dobre Szkółki i Sklepy (3)
    • Eko (10)
    • Inspiracje (53)
    • Kursy (3)
    • Lektura (8)
    • Nagrody i Wyróżnienia (4)
    • Narzędzia/Wyposażenie (3)
    • Odpowiedzi na Listy (12)
    • Ogrody do Zwiedzania (19)
    • Podcast (3)
    • Przepisy/Przetwory (13)
    • Regionalne/Lokalne (3)
    • Wasze Ogrody (23)
    • Ważne: Polityka Prywatności (1)
    • www/Blogi Warte Uwagi (12)
    • Wystawy/Imprezy (22)
    • Zdrowy Styl Życia (3)
    • Zwierzęta (14)

Copyright © 2025 · Metro Pro Theme on Genesis Framework · WordPress · Zaloguj się