Preparat ze skrzypu polnego – wzmacnia i zapobiega chorobom

Zimny wyciąg i odwar ze skrzypu polnego jest jednym z najważniejszych preparatów w ogrodzie naturalnym.
Stosowany do oprysków, zapobiega chorobom grzybowym i wzmacnia rośliny.
O tej porze roku możemy wykorzystać jedynie skrzyp ze sklepu, ponieważ najcenniejszy jest we wrześniu, gdy przestaje rosnąć (nie ma jasno zielonego czubka) i zawiera największą ilość krzemionki.
150 g suszonych lub 1 kg świeżych roślin zalewamy 10 litrami wody.
Czekamy 24 godziny – na zdjęciu widać jak po upływie doby woda pięknie naciągnęła.
Gotujemy 30minut, studzimy i cedzimy. Rozcieńczamy 1:5 i opryskujemy w słoneczne i suche dni. Uzyskany płyn zawiera duże ilości kwasu krzemowego, który wzmacnia rośliny i zapobiega występowaniu chorób grzybowych.
Działanie zapobiegawcze jest najsilniejsze, jeżeli opryski są wykonywane regularnie od wiosny do jesieni. Jeżeli choroba już występuje, oprysk robimy przez 3 kolejne dni.
Przepis zalecany przez Rudolfa Steinera (1861-1925), filozofa, mistyka oraz „ojca” rolnictwa i ogrodnictwa biodynamicznego, przewiduje inne proporcje i inne postępowanie: 0,5 kg sproszkowanego skrzypu gotujemy przez 0,5 godziny w 5 litrach wody, studzimy, przelewamy do beczki i rozcieńczamy pięciokrotnie. Przez kilka dni mieszamy kilka razy w ciągu dnia, aż nabierze koloru gnojówki i taką ciecz używamy do oprysków.
Zabieg wykonujemy rano w dzień słoneczny – preparat zawiera dużo krzemionki, która działa jak mikrosoczewki zwielokrotniając ilość światła jaką otrzymuje roślina. Dzięki temu rozwija się szybciej i bardziej zdrowo.
Mechanizm występowania chorób u roślin jest podobny do naszego własnego – jak jesteśmy osłabieni, to wirusy i bakterie mają do nas lepszy dostęp. Występowaniu chorób najlepiej zapobiega dbanie o rośliny czyli dostarczenie wody, związków odżywczych oraz zapewnienie takich warunków jakie im najbardziej odpowiadają.
Steiner zaleca odwar ze skrzypu na większość chorób grzybowych.
Najbardziej efektywne terminy oprysków higieniczno-zapobiegawczych:
1. Od lutego do maja.
2. Od połowy lipca do połowy sierpnia.
3. Po zakończeniu prac w ogrodzie – w październiku.

Comments

  1. Locja says

    Witam, a skąd pewność, że skrzyp ze sklepu został zebrany i wysuszony we wrześniu? Pozdrawiam serdecznie, Locja

  2. Ewa says

    Witaj Locja,
    Słuszna słuszność – nie wiadomo. Zakładam, że może tak 🙂 Ale dla pewności najlepiej zebrać za kilka miesięcy samemu.
    Pozdrawiam serdecznie, dziękuję za wizytę i zapraszam 🙂

  3. Anonim says

    Dlaczego skrzyp zbiera się we wrześniu
    czytałam już nieraz że najlepiej w czerwcu i lipcu

    o

  4. Ewa says

    Skrzyp najlepiej zbierać kiedy pędy są dojrzałe z dwóch powodów: większe rośliny dają więcej materiału na preparaty, a drugi powód to z szacunku dla roślin – zbierając później pozwalamy roślinie przejść przez normalny cykl rozwojowy i nie niszczymy zbierając.
    Z tego co wiem, są dwie szkoły. Ten świeższy skrzyp zawiera więcej dostępnego krzemu i pewnie dlatego zalecają wczesne zbiory, ale nie wiedzą o tym, że robiąc wywar uzyskujemy ten sam efekt bo uwalniamy krzem.
    Ja nie zbieram najwcześniejszych, ale raczej późniejsze.
    Posługiwałam się przepisem z książki o ogrodnictwie biodynamicznym.

Skomentuj, twoja opinia ma znaczenie :)