Rzadkie warzywa – Yacón lub Yacon – uprawiali je Majowie, Aztekowie, Inkowie.

Yacón (Smallanthus sonchifolius)
Nowy przybysz w moim ogrodzie: niezwykłe bulwy rosnące w ziemi, mają słodkawy smak przypominający smak arbuza zmieszanego z jabłkiem.
Właśnie dotarły do mnie z Holandii od zaprzyjaźnionego ogrodnika blogera, 3 małe bulwki rzadkiego warzywa Yacón (Yacon) pochodzącego z Peru, uprawianego na chłodnych zboczach Andów, a uprawianego jeszcze przez Azteków, Inków i Majów.
W Peru Yacón jest sprzedawany jako owoc, choć bulwy rosną w ziemi, podobnie jak bulwy ziemniaka.Roślina dorasta do 2 metrów wysokości i jeden okaz daje około 10 kg słodkich, jadalnych bulw.

W cieplejszym klimacie jest to bylina, u nas wymaga co roku sadzenia na nowo. Bulwy mogą być jedzone całą zimę, dobrze się przechowują w naturalnej formie, ale również pocięte w plasterki i wysuszone do jedzenia jako słodka przekąska.
Polecane mogą być diabetykom i osobom dbającym o dietę, ponieważ zawierają fruktooligosacharydy (synonimy: oligofruktoza, inulooligosacharydy, inulooligofruktoza, oligofruktany), rodzaj fruktozy, który nie jest przyswajany przez system trawienny i wydalany w całości dzięki czemu, pomimo, że słodkie, to zdecydowanie niskokaloryczne.
Liście służą do produkcji herbaty dla diabetyków.

Fruktooligosacharydy (FOS) zanim opuszczą organizm, dzięki fermentacji obniżają pH w jelitach.
Przy spożyciu 2-10g/dzień mają działanie prebiotyczne, wzmacniają system autoimmunologiczny, poprawiają trawienie, zapobiegają cukrzycy, obniżają poziom cholesterolu, zwiększają dostępności składników mineralnych, mają działanie antykancerogenne, zapobiegają powstawaniu próchnicy, zapobiegają zaparciom, redukują toksyczne metabolity i szkodliwe
enzymy.
Gdzie jeszcze są fruktooligosacharydy: cebula, por, banany, czosnek, zboża i pomidory, ale nie można zjeść ich wystarczająco dużo aby dostarczyć organizmowi odpowiednią ilość.

Posadziłam je w doniczkach, do ogrodu będę mogła przesadzić dopiero po 20 maja.

Comments

  1. magoda says

    To mi wygląda na Topinambur. Przywiozłam sobie z Belgii i uprawiam u siebie w ogródku.
    Pozdrawiam cieplutko.

  2. Ewa says

    Topinambur (Helianthus tuberosus) czyli słonecznik bulwiasty to bliski krewny yacón, ale to nie to samo.
    Topinambur jest w smaku podobny do ziemniaka, a yacón w smaku arbuzowo-owocowy.
    Pozdrawiam,

  3. leloop says

    a jak sie to to przyrzadza ?
    tak jak topinambur ?
    Magodo, wiesz ze przez cala moja mlodosc topinambur rosl przed blokiem gdzie mieszkaja moi rodzice, co jesien robilam bukiety z pieknych kwiatow. o tym, ze pod spodem bylo warzywo jadalne dowiedzialam sie dopiero we Francji, ha, ha 🙂

    ps. Ewo, juz prawie wyslalam, tzn. musze jeszcze zakleic koperte i dojsc do skrzynki 🙂

  4. leloop says

    po francusku nazywa sie to ‚poire de terre’ czyli ziemna gruszka 🙂

  5. marek says

    WITAM
    -wiele czytałem o yuconie-chciałbym spróbowac go uprawiać.-
    -czy może ktoś udzielić informacji odnośnie pozyskania bulw.

  6. Ewa says

    Będę na wiosnę zamawiać, mogę pomóc – proszę o maila w tej sprawie (w zakładce kontakt na górze).

Trackbacks

Skomentuj, twoja opinia ma znaczenie :)