Lawenda – kiedy zbierać i jak suszyć, aby zawierała jak najwięcej aromatu?

Moment zbierania lawendy najbardziej zależy od naszego planu związanego z jej późniejszym przeznaczeniem: sucha do saszetek zapachowych, sucha na bukiety/wianki lub na świeże bukieciki.

Każdy etap kwitnienia lawendy ma inny aromat, nawet jeśli mówimy o tej samej odmianie lawendy. We wczesnym stadium aromat jest bardziej mydlany, a w miarę rozwijania się ilości kwiatów staje się coraz bardziej dojrzały.

Jeśli chcesz sprawdzić to samodzielnie, wystarczy przeprowadzić eksperyment i ścinać lawendę co tydzień. Najlepiej zacząć od momentu gdy żaden z kwiatków nie jest jeszcze rozwinięty, a skończyć gdy wszystkie kwiatki są rozwinięte. Każde stadium trzeba wysuszyć w naturalny sposób bez użycia wspomagaczy do suszenia np. suszarek czy piekarników, a po zebraniu i wysuszeniu wszystkich zrobić test zapachowy.

Zapach lawendy jest najlepszy w okresie pomiędzy rozwinięciem się pierwszego kwiatka, a zwinięciem pierwszego. Im więcej kwiatków jest zwiniętych, tym aromat staje się coraz słabszy. Lawenda pachnie najintensywniej, kiedy rozwinie się ¾ kwiatków.  

Aby zebrać lawendę w odpowiedni momencie, niezbędna jest wiedza o podstawach anatomii kwiatów lawendy i ich naturalnym procesie dojrzewania. Każdy maleńki kwiat lawendy składa się z kielicha, który pojawia się pierwszy, a dopiero potem pojawia się korona z płatkami.

Proces otwierania i dojrzewania kwiatów lawendy wygląda następująco:  

–       Najpierw pojawiają się kielichy – początkowo w kolorze łodyżki, a potem fioletowiejące – ten etap jest często mylony z kwitnieniem lawendy, gdy w rzeczywistości jest to bardzo wczesne stadium.

–       Otwierają się 1-2 korony.

–       Kiedy pierwsza korona zaczyna się zwijać, więcej koron zaczyna się rozwijać.  

–       Pierwsza korona opada, a potem następne aż do momentu gdy na łodyżce znowu zostają same lawendowo-szare kielichy i powoli rozwijające się nasiona.      

Suche bukiety – zbieramy lawendę kiedy kielichy są całkowicie fioletowe i nabrzmiałe – najłatwiej zdecydować, że właśnie nadszedł ten moment, gdy otworzy się pierwsza korona.  

Świeże bukiety, saszetki zapachowe – zbieramy lawendę od momentu gdy otworzy sie pierwsza korona, do chwili gdy pierwsza korona zaczyna więdnąć.

Kiedy ścinasz kwiat lawendy, rób to blisko zdrewniałej części pędu.    

Po wysuszeniu lawendy i oddzieleniu kwiatów, warto zachować łodyżki – one nadal zachowują część aromatu i przydadzą się zimą, by powspominać piękne słoneczne dni lata – nawet jeśli ich było niewiele, to lawenda je przypomni. Zachowane łodyżki, związane w pęczki można albo potrzeć dłońmi dla wydobycia aromatu lub spalić w kominku.

Lawenda – lepsza suszona naturalnie. Nie w suszarce lub piekarniku.

Najlepszym sposobem na suszenie lawendy powieszenie jej kwiatami w dół, po związaniu bukietów gumką – tak, gumka jest najlepsza, bo schnące łodyżki zmniejszają swoją objętość i związane wstążką czy sznureczkiem mogą się rozpadać po jakimś czasie.

Bukiety wieszamy w miejscu przewiewnym – nawet nie musi być szczególnie chłodne. Z reguły wszelkie suszymy kwiaty w miejscach zacienionych, aby kwiaty nie wyblakły pod wpływem promieni słonecznych. Jednak w przypadku lawendy, nie ma to aż takiego znaczenia. Ważniejsze jest to, że wyższa temperatura powoduje większe wydzielanie aromatu podczas suszenia, a więc wysuszone kwiaty nie będą aż tak aromatyczne jak te suszone naturalnie, w zacienionym miejscu. To samo dotyczy wszelkich przyspieszonych sposobów na suszenie – lawenda traci wtedy na aromacie.

Zdjęcie: mindwhisperings

Comments

Skomentuj, twoja opinia ma znaczenie :)