NastrojowyOgród

O ogrodach bajecznych i codziennych naturalnie...

  • O mnie
  • W mediach
  • Polecane
  • Warsztaty
  • E-Kurs
  • Portfolio
  • Opinie
  • Współpraca
  • Kontakt

Lawenda – kiedy zbierać i jak suszyć, aby zawierała jak najwięcej aromatu?

26/06/2010 by Ewa 1 komentarz

Moment zbierania lawendy najbardziej zależy od naszego planu związanego z jej późniejszym przeznaczeniem: sucha do saszetek zapachowych, sucha na bukiety/wianki lub na świeże bukieciki.

Każdy etap kwitnienia lawendy ma inny aromat, nawet jeśli mówimy o tej samej odmianie lawendy. We wczesnym stadium aromat jest bardziej mydlany, a w miarę rozwijania się ilości kwiatów staje się coraz bardziej dojrzały.

Jeśli chcesz sprawdzić to samodzielnie, wystarczy przeprowadzić eksperyment i ścinać lawendę co tydzień. Najlepiej zacząć od momentu gdy żaden z kwiatków nie jest jeszcze rozwinięty, a skończyć gdy wszystkie kwiatki są rozwinięte. Każde stadium trzeba wysuszyć w naturalny sposób bez użycia wspomagaczy do suszenia np. suszarek czy piekarników, a po zebraniu i wysuszeniu wszystkich zrobić test zapachowy.

Zapach lawendy jest najlepszy w okresie pomiędzy rozwinięciem się pierwszego kwiatka, a zwinięciem pierwszego. Im więcej kwiatków jest zwiniętych, tym aromat staje się coraz słabszy. Lawenda pachnie najintensywniej, kiedy rozwinie się ¾ kwiatków.  

Aby zebrać lawendę w odpowiedni momencie, niezbędna jest wiedza o podstawach anatomii kwiatów lawendy i ich naturalnym procesie dojrzewania. Każdy maleńki kwiat lawendy składa się z kielicha, który pojawia się pierwszy, a dopiero potem pojawia się korona z płatkami.

Proces otwierania i dojrzewania kwiatów lawendy wygląda następująco:  

–       Najpierw pojawiają się kielichy – początkowo w kolorze łodyżki, a potem fioletowiejące – ten etap jest często mylony z kwitnieniem lawendy, gdy w rzeczywistości jest to bardzo wczesne stadium.

–       Otwierają się 1-2 korony.

–       Kiedy pierwsza korona zaczyna się zwijać, więcej koron zaczyna się rozwijać.  

–       Pierwsza korona opada, a potem następne aż do momentu gdy na łodyżce znowu zostają same lawendowo-szare kielichy i powoli rozwijające się nasiona.      

Suche bukiety – zbieramy lawendę kiedy kielichy są całkowicie fioletowe i nabrzmiałe – najłatwiej zdecydować, że właśnie nadszedł ten moment, gdy otworzy się pierwsza korona.  

Świeże bukiety, saszetki zapachowe – zbieramy lawendę od momentu gdy otworzy sie pierwsza korona, do chwili gdy pierwsza korona zaczyna więdnąć.

Kiedy ścinasz kwiat lawendy, rób to blisko zdrewniałej części pędu.    

Po wysuszeniu lawendy i oddzieleniu kwiatów, warto zachować łodyżki – one nadal zachowują część aromatu i przydadzą się zimą, by powspominać piękne słoneczne dni lata – nawet jeśli ich było niewiele, to lawenda je przypomni. Zachowane łodyżki, związane w pęczki można albo potrzeć dłońmi dla wydobycia aromatu lub spalić w kominku.

Lawenda – lepsza suszona naturalnie. Nie w suszarce lub piekarniku.

Najlepszym sposobem na suszenie lawendy powieszenie jej kwiatami w dół, po związaniu bukietów gumką – tak, gumka jest najlepsza, bo schnące łodyżki zmniejszają swoją objętość i związane wstążką czy sznureczkiem mogą się rozpadać po jakimś czasie.

Bukiety wieszamy w miejscu przewiewnym – nawet nie musi być szczególnie chłodne. Z reguły wszelkie suszymy kwiaty w miejscach zacienionych, aby kwiaty nie wyblakły pod wpływem promieni słonecznych. Jednak w przypadku lawendy, nie ma to aż takiego znaczenia. Ważniejsze jest to, że wyższa temperatura powoduje większe wydzielanie aromatu podczas suszenia, a więc wysuszone kwiaty nie będą aż tak aromatyczne jak te suszone naturalnie, w zacienionym miejscu. To samo dotyczy wszelkich przyspieszonych sposobów na suszenie – lawenda traci wtedy na aromacie.

Zdjęcie: mindwhisperings

Views: 54 969

Related

W kategorii:Kalendarz Prac, Półkrzewy, Zioła Tagi:Lawenda

Komentarze

  1. leloop napisał

    27/06/2010 o 3:47 pm

    typowy sposób przechowywania lawendy
    http://www.magazine-avantages.fr/,des-fusettes-a-foison,139,4260.asp

Skomentuj, twoja opinia ma znaczenie :) Cancel reply

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Subskrybuj

Wpisz adres email:

Obsługiwany przez FeedBurner

Najbardziej popularne

  • 15 pomysłów jak podeprzeć groszek zielony
    15 pomysłów jak podeprzeć groszek zielony
  • 9 najlepszych roślin do suchego cienia
    9 najlepszych roślin do suchego cienia
  • Więcej kwiatów więcej przyjemności – rozmnażamy hortensję ogrodową w prosty sposób
    Więcej kwiatów więcej przyjemności – rozmnażamy hortensję ogrodową w prosty sposób
  • Uprawa współrzędna: pomidory - jakie towarzystwo im wybrać, aby lepiej rosły?
    Uprawa współrzędna: pomidory - jakie towarzystwo im wybrać, aby lepiej rosły?
  • Oczka wodne, a ryby. Dlaczego amur jest zmorą oczka wodnego.
    Oczka wodne, a ryby. Dlaczego amur jest zmorą oczka wodnego.
  • Rozmnażanie róż ze świeżych pędów
    Rozmnażanie róż ze świeżych pędów
  • Ogród angielski... 22 zdjęcia warzywnika w Hampton Court Castle
    Ogród angielski... 22 zdjęcia warzywnika w Hampton Court Castle
  • Orchidea pachnąca i łatwa w uprawie - Odontonia Samuraj - jak pielęgnować storczyk z rodzaju Oncidium?
    Orchidea pachnąca i łatwa w uprawie - Odontonia Samuraj - jak pielęgnować storczyk z rodzaju Oncidium?
  • Co to są pomidory samokończące?
    Co to są pomidory samokończące?
  • Jukka domowa za wysoka już prawie sięga sufitu...
    Jukka domowa za wysoka już prawie sięga sufitu...

Dołącz do dyskusji

  • zbyszek g - Oczka wodne, a ryby. Dlaczego amur jest zmorą oczka wodnego.
  • Aga - Olśniło mnie jak przycinać lawendę, aby miała jak najwięcej kwiatów
  • Ewa - Olśniło mnie jak przycinać lawendę, aby miała jak najwięcej kwiatów
  • Aga - Olśniło mnie jak przycinać lawendę, aby miała jak najwięcej kwiatów
  • Kamel - Piwonie – co robić aby pięknie kwitły przez następne 50 lat

Czy jesteś podatny na hipnozę regresyjną?

https://youtu.be/Y8s1ATXWGf8

Kategorie

  • Fazy Ogrodowe (230)
    • Co Kwitnie w Tym Miesiącu? (27)
    • Jesień (44)
    • Kalendarz Prac (10)
    • Lato (62)
    • Wiosna (93)
    • Zima (50)
  • Mój Ogród (44)
  • Nasiona (29)
  • Ogólne (17)
  • Ogrody Ekologiczne (41)
    • Kompostownik (5)
    • Naturalne Metody Ochrony (10)
    • Nawozy Naturalne (4)
    • Ogród Organiczny (14)
    • Pielęgnacja (14)
    • Poprawianie Gleby (6)
    • Rośliny Dobrze Sąsiadujące (1)
    • Uprawa Współprzędna (2)
  • Problemy (23)
  • Projektowanie (128)
    • Kompozycje (17)
    • Mała Architektura (19)
    • Ogrody Angielskie (12)
    • Ogrody Francji (10)
    • Ogrody Japońskie (4)
    • Ogrody Miejskie (10)
    • Ogrody na Skarpie (8)
    • Ogrody Skalne (5)
    • Ogrody Suche (24)
    • Ogrody Wiejskie (10)
    • Ogrodzenie (3)
    • Trawniki (11)
  • Przestrzenie Ogrodowe (90)
    • Ogrody Owocowo-Warzywne (25)
    • Ogrody Wodne (17)
    • Ogrody Zimowe (25)
    • Ogrody Ziołowe (9)
    • Patio (24)
  • Rośliny (205)
    • Balkon/Patio (28)
    • Byliny (16)
    • Cebulki/Bulwy (12)
    • Doniczkowe (45)
    • Drzewa (21)
    • Dwuletnie (1)
    • Krzewy (37)
    • Kwasolubne (6)
    • Kwiaty (37)
    • Pnącza (11)
    • Polecane Rośliny (23)
    • Półkrzewy (7)
    • Rarytasy (28)
    • Róże (3)
    • Tropikalne (13)
    • Warzywa/Owoce (27)
    • Zimozielone (11)
    • Zioła (13)
  • Zasoby (233)
    • Blogowanie (44)
    • Bracia Ogrodnicy (6)
    • Dobre Szkółki i Sklepy (3)
    • Eko (10)
    • Inspiracje (53)
    • Kursy (3)
    • Lektura (8)
    • Nagrody i Wyróżnienia (4)
    • Narzędzia/Wyposażenie (3)
    • Odpowiedzi na Listy (12)
    • Ogrody do Zwiedzania (19)
    • Podcast (3)
    • Przepisy/Przetwory (13)
    • Regionalne/Lokalne (3)
    • Wasze Ogrody (23)
    • Ważne: Polityka Prywatności (1)
    • www/Blogi Warte Uwagi (12)
    • Wystawy/Imprezy (22)
    • Zdrowy Styl Życia (3)
    • Zwierzęta (14)

Copyright © 2025 · Metro Pro Theme on Genesis Framework · WordPress · Zaloguj się