.czytasz ...

Lektura

Rośliny modyfikowane genetycznie – co warto na ten temat wiedzieć.

Znalazłam ostatnio w sieci wideo, które jest bardzo dobrą skrótową informacją o co chodzi w tym gorącym temacie. Wideo jest po angielsku, więc jeśli nie znasz języka, to poniżej zamieszczam tłumaczenie, a jeśli znasz angielski to obejrzyj filmik, bo warto. Trwa tylko 3 i pół minuty.

W pewnym sensie temat GMO (skrót od Genetically Modified Organisms tzn. organizmy modyfikowane genetycznie) ma wagę podobną do tematu aborcji – obie strony, zwolennicy i przeciwnicy zawzięcie argumentują, nie dając się przekonać drugiej stronie. Zwolennicy nazywają drugą stroną zacofanymi przeciwnikami technologii i nauki. Przeciwnicy odpłacają się zarzutami, że zwolennicy reprezentują interesy korporacji, która zarabia miliardy na produkcji GMO przez sprzedawanie licencji, ponieważ nasiona są chronione prawem patentowym i kupujący podpisujący umowę godzą się na bardzo restrykcyjne warunki, niepozwalające na zachowanie niewykorzystanych nasion w następnym roku, które muszą zostać zniszczone i rolnik musi kupić nowe.

Niektórzy postulują pokojowe współistnienie obu stron tzn. upraw roślin modyfikowanych  genetycznie oraz upraw roślin konwencjonalnych, będących efektem naturalnych procesów zapylania. Nie jest to niestety możliwe, dlatego że rośliny modyfikowane genetycznie stanowią zagrożenie dla środowiska, zapylając tradycyjne odmiany zanieczyszczają nasiona i następne pokolenia roślin obcymi genami.   

Niektórzy pewnie uznają, że to propaganda, ale bez względu na to jak ocenisz to wideo, moim zdaniem warto wiedzieć co się w tym zakresie dzieje – mieć oczy i uszy otwarte. Zwłaszcza, że projekt akceptujący wprowadzenie GMO do Polski czeka na podpisanie.

Najważniejsze sprawy poruszone w wideo:

  1. Modyfikacje genetyczne są światowym eksperymentem na ludziach, zwierzętach i  Naturze:
    Czy naukowcy mieli możliwość niezależnego (nie zleconego i nie zapłaconego przez producenta) zbadania jakie będą skutki uwolnienia roślin modyfikowanych genetycznie z laboratorium do środowiska naturalnego? Czy naukowcy mieli możliwość wiarygodnego zbadania na ile ta technologia jest bezpieczna? Czy jest na świecie naukowiec, który zbadał długoterminowy wpływ GMO na zmiany w środowisku i bezpieczeństwo z perspektywy zdrowia publicznego?  
  2. Problem głodu światowego jest problemem ilości i ceny, czy raczej nierównej dystrybucji żywności? Czy istnieją dowody na to, że rośliny modyfikowane genetycznie w warunkach uprawy w środowisku osiągają wyższe plony? Jak bardzo rośliny modyfikowane genetycznie są zależne od herbicydów i sztucznych nawozów, aby móc plonować? Czy ziemia jest w stanie znieść wyższe zużycie wody i jeszcze większe użycie środków chemicznych?   
  3. Rośliny modyfikowane genetycznie uwolnione do środowiska, nie mogą być kontrolowane tak jak to się dzieje w przypadku laboratorium.  GMO posiadają zdolność rozmnażania, podobnie jak inne rośliny – ich pyłek zapyla rośliny rosnące w okolicy. Jakie tworzy to  problemy dla osób, które nie chcą uprawiać GMO? 
  4. Jak rośliny modyfikowane genetycznie wpływają na zdrowie człowieka i zwierząt, którym podaje się żywność wyprodukowaną z GMO? Czy znamy wpływ długoterminowy? Czy to jest w porządku, że z ludzi robi się króliki doświadczalne, bo przecież nie zawsze wiadomo co nam się podaje do jedzenia – etykiety na produktach nie są wystarczająco dobrze oznakowane. A co z  mięsem pochodzącym od zwierząt karmionych GMO?   

Skrót i tłumaczenie z wideo:

[„Rośliny modyfikowane genetycznie  – światowy eksperyment na ludziach, zwierzętach i  Naturze”

Uprawa roślin modyfikowanych genetycznie takich roślin jak soja, kukurydza, bawełna i rzepak, ma swoje daleko idące konsekwencje. 90% całej produkcji jest kontrolowana przez korporację Monsanto - posiadającą monopol światowy w tym zakresie. Pozostałe 10% dzielą między siebie firmy Syngenta, Dupont, Bayer i inni.

GMO może mieć niekontrolowany wpływ na to, co dzisiaj jest efektem 500 milionów lat ewolucji. Funkcje genomu są rozumiane tylko częściowo, a mimo to obce geny są dodawane do roślin: geny ćmy do jabłek, szczura do sałaty, pająka do ziemniaków, bakterii do kukurydzy, krowy do soi, i nie mogą być kontrolowane.    

Obecnie 90% wszystkich upraw GMO na świecie jest zlokalizowanych w obu Amerykach: 53% USA, 18% Argentyna, 11,5% Brazylia, 6,1% Kanada.

Rośliny GMO zasiane poza laboratorium nie mogą być dalej kontrolowane. Rośliny GMO rozmnażają się i w efekcie przekazują swoje geny innym uprawom gatunków pokrewnych rosnącym w okolicy.  Slogany reklamowe firm i osób lobbujących za wprowadzaniem GMO twierdzą ‘Uprawy modyfikowane genetycznie wydają wyższe plony’ – ale to tylko mantra marketingowa. Istnieją dowody na to, że uprawy GMO nie dają wyższych plonów, za to rolnicy muszą kupować drogie, opatentowane nasiona każdego roku, co uzależnia ich od gigantów korporacyjnych. Ale to nie wszystko - te same korporacje produkują pestycydy wyspecjalizowane do stosowania na kukurydzy, soi i bawełnie.

GMO mają 2 charakterystyczne cechy: są albo odporne na herbicyd produkowany tylko i wyłącznie przez tę samą korporację, lub same emitują insektycydy. Bez względu na to czy dana roślina jest odporna na herbicyd, czy sama wydziela trujące gazy, nie tylko chwasty i szkodniki są zabijane, ale także pożyteczne organizmy. Natura adaptuje się do nowych warunków i wytwarza chwasty i szkodniki odporne na stosowane pestycydy, a to oznacza, że trzeba będzie użyć więcej i mocniejszych pestycydów. W monokulturach obserwuje się poważne  konsekwencje. W Ameryce Południowej codziennie wycinane są lasy, aby zrobić miejsce na nowe uprawy GMO – w tym samym czasie zatruwana jest ziemia i wody gruntowe, podczas gdy lobby GMO twierdzi, że pomaga zmniejszyć głód na świecie. Inżynieria genetyczna nie jest odpowiedzią. Na ziemi jest wystarczająco dużo jedzenia, a głównym problemem jest to że nie jest równomiernie dostępne. Największy głód jest w Afryce, ale żywność pochodząca z upraw modyfikowanych genetycznie nie trafia. Za to trafia do obu Ameryk, Europy i Australii. I faktem jest to, że większość roślin wyprodukowanych genetycznie znajduje drogę do naszej żywności i najpierw w postaci karmy trafiają do zwierząt, a potem produkty z tych zwierząt trafiają na nasz stół jako produkty mięsne i nabiałowe.

Pozostaje pytanie w jaki sposób rośliny uprawiane genetycznie wpływają na zdrowie człowieka i zwierząt? A odpowiedź na to pytanie brzmi  „Nikt tego nie wie”. Dlatego ważne jest, abyś świadomie dokonywał swoich wyborów zakupowych. Sprawdzaj etykiety, wybieraj żywność pochodzącą ze znanego źródła.

Światowy eksperyment trwa. Dowiedz się, zaangażuj się, bo nasz świat nie jest poligonem testowym.]

Zapisz się na powiadomienia o nowych wpisach:

Wpisz swój adres email:

site statistics

Darmowy e-kurs

Aby się zapisać podaj:

Zgadzam się z Polityką Prywatności
Zawsze możesz się bez problemu wypisać.

Kategorie

Susbkrybuj nowe wpisy

Wpisz swój adres email:

PRAWA AUTORSKIE

Zgodnie z art. 25 ust. 1 pkt. 1) lit. b) ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych zastrzegam, że dalsze rozpowszechnianie artykułów i zdjęć publikowanych w niniejszym serwisie jest zabronione.

Od redakcji

Nie ponosimy odpowiedzialności za treść reklam i nie zwracamy niezamówionych tekstów. Wysłanie tekstu oznacza wyrażenie zgody na jego skrócenie, zredagowanie, korektę oraz publikację. Zastrzegamy sobie prawo do odmowy opublikowania treści, które nie są zgodne z formułą bloga lub nie spełniają wymagań. Wszelkie komentarze, które są obraźliwe, wulgarne, rasistowskie lub pełne przemocy będą usuwane.