.czytasz ...

Balkon/Patio

Stewia – roślina 300 razy słodsza od cukru i 0 kalorii

Sproszkowane liście stewii są sprzedawane w wielu krajach jako suplement diety, bo sama stewia słynie z niezwykłych zalet: jest około 300 razy słodszy od cukru, zawiera 0 kalorii oraz nie ma działań ubocznych jak cukier.

Stewia (Stevia rebaudiana) pochodzi z Paragwaju, gdzie nazywana jest “słodkim ziołem Paragwaju”.

Stewię można uprawiać w naszych warunkach klimatycznych w ogrodzie bezpośrednio w ziemi lub pojemnikach, w okresie czerwiec-wrzesień (do pierwszych przymrozków), podobnie jak inne rośliny nie znoszące temperatur poniżej zera.

Na parapecie można uprawiać stewię od wiosny do zimy – praktycznie cały rok, o ile możesz zapewnić jej dodatkowe oświetlenie.

Znajdź odpowiednie miejsce

  • Stewia lubi miejsce słoneczne, ale da sobie bardzo dobrze radę w miejscu półsłonecznym.
  • Zarówno pojemnik jak i miejsce w ogrodzie przeznaczone do wysadzenia stewii powinno być dobrze zdrenowane, ponieważ stewia jest bardzo wrażliwa na zalegającą wodę. A po co stracić roślinki z takiego powodu? Lepiej dobrze przygotować miejsce przed jej wysadzeniem. Nie wybieraj miejsca u stóp skarpy czy innego miejsca, gdzie woda ma tendencję do zbierania się.
  • Stewia nie jest niestety zbyt towarzyska – swoje własne towarzystwo przedkłada nad inne i dlatego nie sadź jej z innymi ziołami czy kwiatami.

Przygotuj podloże:

  • Stewia kocha ziemię bogatą w materię organiczną, sadząc ją można domieszać do ziemi dużo kompostu.
  • W swoim naturalnym środowisku stewię znaleziono na stanowiskach o pH 4 do 5, ale bardzo dobrze radzi sobie również w pH aż do 9.
  • Przygotowując ziemię przekop ją na jeden szpadel, dodaj dużo kompostu i usuń wszystkie duże chwasty, gałązki, kamienie. Ziemia powinna być jak najlepiej oczyszczona z chwastów, dlatego że jeśli usuwanie chwastów może przeszkadzać płytko korzeniącej się stewii.
  • Przesadzaj stewię z domu do ogrodu dopiero wtedy, gdy wiesz że ziemia jest wystarczająco ciepła, bo stewia czuje się najlepiej w temperaturze powyżej 15 C.

Sadzenie i uprawa stewii

Potrzebujesz: rękawiczki, sadzonki stewii, przygotowane miejsce, szpadel, ściółkę.

Krok po kroku uprawa stewii:

  1. Stewię można uprawiać z nasion. Domowo uprawiana stewia  zawiera mniej substancji decydującej o słodkości, ale i tak jest wielokrotnie słodsza od cukru.
  2. Przygotuj dołek, który pomieści przygotowaną wcześniej sadzonkę. W dołku najpierw powinna znaleźć się warstwa drenująca z kamieni lub keramzytu, którą przykryj ziemią i dopiero wtedy dołek jest gotowy na przyjęcie sadzonki.
  3. Podlej stewię przed przesadzaniem. Łagodnie wyjmij stewię z pojemnika, w którym rośnie, zachowując koniecznie tak dużo ziemi wokół korzeni jak ci się uda.
  4. Posadź stewię w odległości 50 cm od siebie w rzędzie i 70 cm odległości pomiędzy rzędami. Stewia dorasta do 80-90 cm na wysokość i szerokość.
  5. Podlej lekko posadzone sadzonki.
  6. Dokładnie wyściółkuj porządnie grubą warstwą – to zabezpiecza stewię przed wysychaniem podłoża i chroni przed gwałtownymi zmianami temperatury. Jednego i drugiego stewia bardzo nie lubi.

Uprawa i zbiór stewii

Potrzebujesz: rękawice, wąż do podlewania lub konewkę, nawóz o niskiej zawartości azotu, sekator, siatka do suszenia, młynek do mielenia lub blender.

Krok po kroku:

  1. Stewia powinna być podlewana niezbyt obficie, na tyle aby nie miała objawów więdnięcia. Nadmierne podlewanie obniża zawartość substancji słodzącej w stewii oraz powoduje gnicie korzeni.
  2. Aby stewia wytworzyła jak najwięcej liści, regularnie powinien być stosowany nawóz. Na stewię najlepiej działa nawóz z niską zawartością azotu.
  3. Gdy zaczną pojawiać się kwiaty, co zwykle zajmuje około 100 dni od wysiania nasion, należy je oskubywać i nie dopuszczać do kwitnięcia. Jeśli twoja stewia zakwitnie, zatrzyma się rozwój nowych liści, a te które zostaną zaczną nabierać lekko gorzkawego smaku.
  4. W czasie gdy roślina zbliża się do kwitnienia, można oskubywać pojedyncze, świeże listki i stosować je na bieżąco do herbaty i sałatek.
  5. Ostateczny zbiór liści stewii odbywa się jesienią. Krótki dzień i niskie jesienne temperatury, intensyfikują słodkość i z tego powodu wiele osób stara się jak najbardziej opóźniać zbiory.
  6. Przy zbiorze stewii, najlepiej w pierwszej kolejności przyciąć całe pędy – to ułatwi zbiór liści. Oprócz liści, cenna jest też górna część łodygi, która zawiera prawie tyle samo substancji słodzącej co liście.
  7. Po oberwaniu liści, wysusz je na siatce umieszczonej w ciepłym i przewiewnym miejscu. W czasie suchego i słonecznego dni wysuszenie liści powinno zająć nie więcej  niż 12 godzin. Jeśli będziesz suszyć w pomieszczeniu, to najlepiej z lampą lub innym źródłem delikatnego ciepła, które przyspieszy suszenie. Suszenie, które zajmie więcej  niż 12 godzin, może obniżyć zawartość substancji słodzącej w liściach.
  8. Ostatnim stadium wydobycia słodyczy z liści stewii jest kruszenie liści. Można to zrobić w młynku do kawy lub blenderem, dzięki czemu uzyskasz drobniutki proszek.

Dodatkowe uwagi

  • W ciepłym klimacie, po przycięciu stewia odrasta i można liczyć na dwukrotne zbiory w ciągu sezonu.
  • W chłodniejszym naszym klimacie stewia nie przetrwa zimy na zewnątrz, jednak można z końcem lata pobrać fragmenty rośliny i próbować rozmnażać, aby wiosną wysadzić w ogrodzie dużo dorodniejszą roślinę.

Nasiona stewii możesz kupić klikając tutaj.

Autor zdjęcia Waterlilysage

Zapisz się na powiadomienia o nowych wpisach:

Wpisz swój adres email:

site statistics

Darmowy e-kurs

Aby się zapisać podaj:

Zgadzam się z Polityką Prywatności
Zawsze możesz się bez problemu wypisać.

Kategorie

Susbkrybuj nowe wpisy

Wpisz swój adres email:

PRAWA AUTORSKIE

Zgodnie z art. 25 ust. 1 pkt. 1) lit. b) ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych zastrzegam, że dalsze rozpowszechnianie artykułów i zdjęć publikowanych w niniejszym serwisie jest zabronione.

Od redakcji

Nie ponosimy odpowiedzialności za treść reklam i nie zwracamy niezamówionych tekstów. Wysłanie tekstu oznacza wyrażenie zgody na jego skrócenie, zredagowanie, korektę oraz publikację. Zastrzegamy sobie prawo do odmowy opublikowania treści, które nie są zgodne z formułą bloga lub nie spełniają wymagań. Wszelkie komentarze, które są obraźliwe, wulgarne, rasistowskie lub pełne przemocy będą usuwane.