Dzisiaj soja w roli głównej, bo to rzadko uprawiane warzywo, a szkoda. A ponieważ jedna pani ostatnio kupiła jej w sklepie dużo i miała wiele pytań, postanowiłam temat przybliżyć.
Zielone strączki soi z niedojrzałymi jeszcze nasionami są smaczne po zblanszowaniu w osolonej wodzie lub ugotowane na parze i lekko osolone.
Możesz też poczekać i zebrać dojrzałe nasiona.
Jak uprawiać soję?
Soja lubi ciepłą posadkę, a kilka rządków zapewni mnóstwo strączków.
Istnieje bardzo duża liczba odmian soi, ale wiele z nich nie nadaje się do użytku kulinarnego lub nie są one dostępne dla ogrodników.
Dojrzałe ziarna soi mogą być przyrządzane w ten sam sposób jak fasola.
Młoda soja smakuje jak groszek cukrowy, natomiast delikatnie smażone kwiaty mają smak podobny do grzybów.
Jest bardzo odporna na szkodniki.
Jak wysiewać soję?
Najlepiej od późnej wiosny czyli od końca maja do połowy czerwca, w glebie lekkiej nasiona umieszczamy na głębokości ok. 5 cm głębokości, w glebie cięższej na głębokości zaledwie 3 cm. Nasiona umieszczać w odległości 8 cm od siebie, a rzędy w odległości 25-30 cm.
Optymalna temperatura ziemi to 21-32C – zimniejsza i wilgotna może pogorszyć kiełkowanie.
W optymalnych warunkach wykiełkuje 75% nasion.
Soja nie tworzy rozgałęzień.
Kiełkowanie zaczyna się po około trzech tygodniach od siewu, w zależności od temperatury oraz ilości wilgoci w glebie.
Można też wysiać soję w doniczkach, wtedy w jednej doniczce o średnicy 8 cm umieszczamy cztery nasiona, a pod koniec maja przesadzamy do ogrodu.
Soja, podobnie jak inne strączkowe, niezbyt dobrze znosi brak wody w okresie kiełkowania oraz potrzebuje podpórek.
Zbiory i przechowywanie
Soja może być zbierana w dwóch etapach: po pierwsze na świeże posiłki, albo na łuskane ziarno.
Późnym latem i jesienią, zbieramy strąki, gdy są jeszcze zielone, lecz nasiona wewnątrz są widoczne i odczuwalne.
Zazwyczaj wszystkie strąki na jednej roślinie są gotowe w tym samym czasie, co powoduje że łatwiej jest ściąć cała roślinę u podstawy i zebranie strąków w bardziej wygodnej pozycji lub w kuchni.
Tylko uwaga! Nie przetrzymuj soi już dojrzałej do zbiorów, bo pewnego dnia jest bababam!! Strąki otwierają się nagle i wystrzeliwują nasiona na wiele metrów. I przepadło.
#ogród #nastrojowyogród #soja
Fot. United Soybean Board
Skomentuj, twoja opinia ma znaczenie :)