Nalewka z orzechów włoskich – robimy ją teraz


Zaznaczam, że nie jest to trunek koniecznie do trunkowania, ale dla zdrowotności polecany…
Materiały potrzebne do zrobienia nalewki
 
Zamykany słoik, 10 zielonych orzechów włoskich, 1 litr alkoholu 40%, 3 łyżki cukru, filtry papierowe do kawy.
Przepis
W lipcu zbieramy orzechy gdy jeszcze są zielone, na których zielona skorupka nie jest zbyt twarda, ponieważ zebranych 10 orzechów włoskich należy drobno pokroić.
Pokrojone orzechy wsypujesz do słoika, zalewasz 1 litrem alkoholu 40%, zamykasz i czekasz przez miesiąc. Płyn powinien zmienić kolor na jasnobrunatny – wtedy odcedzasz dokładnie, tak aby nie pozostały drobiny orzechów. Bardzo dobrze w tym celu spisują się papierowe filtry do kawy. Odsączone orzechy zasypujesz 3 łyżkami cukru, zamykasz, czekasz jeszcze 2 tygodnie. Powstały syrop cukrowy, łączysz z odfiltrowaną wcześniej nalewką. Gotowe!
 
Dawkowanie i działanie
 
Profilaktycznie 10 kropli dziennie (mogą być dodane na wodę), przy kłopotach żołądkowych 40 kropli na 1/4 szklankę wody pić 3 x dziennie.
Tradycyjnie nalewka z orzechów jest znana jako specyfik który wzmacnia, oczyszcza krew, wypędza robaki, pomaga w likwidowaniu bólów żołądka i jelit.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Podobał Ci się ten artykuł? Zapisz się na powiadomienie mailem o następnych:
–>> Subskrybuj Nastrojowy Ogród e-mailem <<–~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Trackbacks

Skomentuj, twoja opinia ma znaczenie :)