NastrojowyOgród

O ogrodach bajecznych i codziennych naturalnie...

  • O mnie
  • W mediach
  • Polecane
  • Warsztaty
  • E-Kurs
  • Portfolio
  • Opinie
  • Współpraca
  • Kontakt

Anyż, absynt i 2 przepisy na domową anyżówkę

17/03/2012 by Ewa Zostaw komentarz

Anyż lub Biedrzeniec anyż (anyż, anyżek), Pimpinella anisum, to zioło i przyprawa, uzyskiwana z rośliny rozpowszechnionej we wschodniej części Morza Śródziemnego  i w południowo-zachodniej Azji.

Wieki temu anyż był przepisywany przez medyków i szamanów jako środek odprężający, z czego i wytwórcy różnego rodzaju alkoholi postanowili skorzystać i zaczęli produkować relaksujące likiery anyżkowe.  Najsłynniejszą wódką anyżkową jest wysokoprocentowy absynt, otrzymywany z mieszanki ziół, których najważniejszą częścią są kwiaty i liście piołunu (Artemisia absinthium) oraz anyżu, koper włoski i  hyzop.

Absynt to wódka smakowa, nie nalewka, zazwyczaj zielona (naturalnie lub barwiona),  ze względu na swoje właściwości psychoaktywne, związane z zawartym tujonem, nazywany jest potocznie Zieloną Wróżką (we Francji la Fée Verte, a Anglii The Green Fairy).

Zwykle absynt pije się w ten sposób, że do trzech do pięciu części lodowatej wody dodaje się jedną część alkoholu, co powoduje jego mętnienie. Woda używana jest również do rozpuszczania cukru, dodawanego w celu zmniejszenia goryczy.

W zasadzie przygotowywanie i spożywanie absyntu urosło do poziomu rytuału, do czego powstały również specjalne ażurowe łyżeczki i innymi akcesoriami.

W smak absynt jest podobny do innych alkoholi z zawartością anyżu z wyraźnie zaznaczoną goryczą, przełamywaną z powodu dodatku różnych ziół.

Pierwsza receptura absyntu została opracowana w Szwajcarii jako cudownego eliksiru na wszelkie dolegliwości.

Największą jednak sławę zdobył na przełomie XIX i XX wieku we Francji, wśród paryskiej bohemy artystycznej.

U szczytu sławy absynt został opisany jako niebezpieczny, silnie uzależniający narkotyk. Zawarty w piołunie tujon został oskarżony o większość szkodliwych skutków spożywania tego alkoholu. Do roku 1915 zakazano wytwarzania i sprzedaży w większości krajów europejskich i w USA.

Podobno jednak nie ma dowodu na to, aby absynt był jakoś bardziej niebezpieczny, czy w większym stopniu psychoaktywny, niż inne alkohole.

Absynt wrócił do produkcji oficjalnej na początku lat 90. XX wieku, kiedy kraje Unii Europejskiej zaczęły stopniowo wydawać pozwolenia na produkcję i sprzedaż.

Pytanie z jakiego powodu? Ale to chyba temat na zupełnie inny post.

Wracamy do innych anyżówek.

Obecnie anyż jest obecny w wielu rodzajach wódek jak choćby włoska sambuca, turecka raki, grecka ouzo, arak na Bliskim Wschodzie, kolumbijski aguardiente, francuskie absinthe, anisette i pastis, bułgarska mastika, niemiecki Jägermeister,  holenderski Brokmöpke, peruwiański i hiszpańskie anís, meksykański Xtabentún.

Anyżówka ma to do siebie, że jest przejrzysta, a po dodaniu wody staje się biaława, co jest nazywane efektem ouzo. Podobno anyż jest także składnikiem słynnego likieru francuskiego, o tajemnej recepturze, Chartreuse.

Anyż biedrzeniec jest jednym z najstarszych znanych ziół. Wspominany już w księgach Starożytnego Egiptu, wywędrował na północ z Legionami Rzymskimi, którzy używali go do wypieku ciast.

Anyż biedrzeniec najlepiej rośnie na glebach lekkich, żyznych i dobrze zdrenowanych. A ponieważ posiada palowy system korzeniowy (podobnie jak marchew czy mniszek lekarski), źle znosi przesadzanie. Dlatego najlepiej wysiewać go na miejscu stałym lub przesadzać, gdy siewki są naprawdę minimalne.

Liście anyżku można używać w sałatkach, dodawać do ciast.

Z anyżku biedrzeńca można też samodzielnie wyprodukować własny likier anyżkowy.

Anyżówka Przepis 1

  1. 30 g świeżych nasion anyżku.
  2. 15 g świeżych nasion kolendry.
  3. 1 litr alkoholu (wódka, gin, lekki rum, jeśli chcesz użyć spirytusu to trzeba go rozcieńczyć  1:2) wlać do dużego słoja i dodać rozdrobnione nasiona anyżku i kolendry.
  4. Dodać szczyptę cynamonu i gałki muszkatołowej.
  5. Zamknąć słój i pozostawić w ciemnym miejscu na 6 tygodni.
  6. Po 6 tygodniach odfiltrować przez papierowy filtr kawowy.
  7. Dodać cukier do smaku.

Anyżówka Przepis 2

Składniki odrobinę inne:

  1. 2/3 łyżki stołowej nasion anyżku.
  2. ½ łyżeczki do herbaty nasion kopru włoskiego.
  3. ½ łyżeczki do herbaty kolendry
  4. 1 i ½ szklanki wódki.
  5. 1/3 szklanki cukru rozpuszczone w ½ szklanki wody lub dowolna ilość cukru do smaku.

Zmielić nasiona, zalać alkoholem na 1 tydzień, mieszając w międzyczasie. Przefiltrować, dodać cukier i gotowe.

Do mnie jakoś bardziej przemawia ten 6-tygodniowy czas oczekiwania niż 1 tydzień, a Tobie?

Zdjęcie autorstwa Eric Litton

…specjalna szklaneczka i łyżeczka do absyntu…

Views: 28 686

Related

W kategorii:Ogrody Ziołowe, Przepisy/Przetwory, Zioła Tagi:Przepisy, Zioła

Skomentuj, twoja opinia ma znaczenie :) Cancel reply

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Subskrybuj

Wpisz adres email:

Obsługiwany przez FeedBurner

Najbardziej popularne

  • Jukka domowa – jak przyciąć.
    Jukka domowa – jak przyciąć.
  • Jukka 8 miesięcy po drastycznym cięciu
    Jukka 8 miesięcy po drastycznym cięciu
  • Jukka domowa za wysoka już prawie sięga sufitu...
    Jukka domowa za wysoka już prawie sięga sufitu...
  • 15 pomysłów jak podeprzeć groszek zielony
    15 pomysłów jak podeprzeć groszek zielony
  • Olśniło mnie jak przycinać lawendę, aby miała jak najwięcej kwiatów
    Olśniło mnie jak przycinać lawendę, aby miała jak najwięcej kwiatów
  • Krokusy - jak uzyskać z nasion?
    Krokusy - jak uzyskać z nasion?
  • Piwonie - co robić aby pięknie kwitły przez następne 50 lat
    Piwonie - co robić aby pięknie kwitły przez następne 50 lat
  • 9 najlepszych roślin do suchego cienia
    9 najlepszych roślin do suchego cienia
  • Więcej kwiatów więcej przyjemności – rozmnażamy hortensję ogrodową w prosty sposób
    Więcej kwiatów więcej przyjemności – rozmnażamy hortensję ogrodową w prosty sposób
  • Rozmnażanie róż ze świeżych pędów
    Rozmnażanie róż ze świeżych pędów

Dołącz do dyskusji

  • zbyszek g - Oczka wodne, a ryby. Dlaczego amur jest zmorą oczka wodnego.
  • Aga - Olśniło mnie jak przycinać lawendę, aby miała jak najwięcej kwiatów
  • Ewa - Olśniło mnie jak przycinać lawendę, aby miała jak najwięcej kwiatów
  • Aga - Olśniło mnie jak przycinać lawendę, aby miała jak najwięcej kwiatów
  • Kamel - Piwonie – co robić aby pięknie kwitły przez następne 50 lat

Czy jesteś podatny na hipnozę regresyjną?

https://youtu.be/Y8s1ATXWGf8

Kategorie

  • Fazy Ogrodowe (230)
    • Co Kwitnie w Tym Miesiącu? (27)
    • Jesień (44)
    • Kalendarz Prac (10)
    • Lato (62)
    • Wiosna (93)
    • Zima (50)
  • Mój Ogród (44)
  • Nasiona (29)
  • Ogólne (17)
  • Ogrody Ekologiczne (41)
    • Kompostownik (5)
    • Naturalne Metody Ochrony (10)
    • Nawozy Naturalne (4)
    • Ogród Organiczny (14)
    • Pielęgnacja (14)
    • Poprawianie Gleby (6)
    • Rośliny Dobrze Sąsiadujące (1)
    • Uprawa Współprzędna (2)
  • Problemy (23)
  • Projektowanie (128)
    • Kompozycje (17)
    • Mała Architektura (19)
    • Ogrody Angielskie (12)
    • Ogrody Francji (10)
    • Ogrody Japońskie (4)
    • Ogrody Miejskie (10)
    • Ogrody na Skarpie (8)
    • Ogrody Skalne (5)
    • Ogrody Suche (24)
    • Ogrody Wiejskie (10)
    • Ogrodzenie (3)
    • Trawniki (11)
  • Przestrzenie Ogrodowe (90)
    • Ogrody Owocowo-Warzywne (25)
    • Ogrody Wodne (17)
    • Ogrody Zimowe (25)
    • Ogrody Ziołowe (9)
    • Patio (24)
  • Rośliny (205)
    • Balkon/Patio (28)
    • Byliny (16)
    • Cebulki/Bulwy (12)
    • Doniczkowe (45)
    • Drzewa (21)
    • Dwuletnie (1)
    • Krzewy (37)
    • Kwasolubne (6)
    • Kwiaty (37)
    • Pnącza (11)
    • Polecane Rośliny (23)
    • Półkrzewy (7)
    • Rarytasy (28)
    • Róże (3)
    • Tropikalne (13)
    • Warzywa/Owoce (27)
    • Zimozielone (11)
    • Zioła (13)
  • Zasoby (233)
    • Blogowanie (44)
    • Bracia Ogrodnicy (6)
    • Dobre Szkółki i Sklepy (3)
    • Eko (10)
    • Inspiracje (53)
    • Kursy (3)
    • Lektura (8)
    • Nagrody i Wyróżnienia (4)
    • Narzędzia/Wyposażenie (3)
    • Odpowiedzi na Listy (12)
    • Ogrody do Zwiedzania (19)
    • Podcast (3)
    • Przepisy/Przetwory (13)
    • Regionalne/Lokalne (3)
    • Wasze Ogrody (23)
    • Ważne: Polityka Prywatności (1)
    • www/Blogi Warte Uwagi (12)
    • Wystawy/Imprezy (22)
    • Zdrowy Styl Życia (3)
    • Zwierzęta (14)

Copyright © 2023 · Metro Pro Theme on Genesis Framework · WordPress · Zaloguj się