NastrojowyOgród

O ogrodach bajecznych i codziennych naturalnie...

  • O mnie
  • W mediach
  • Polecane
  • Warsztaty
  • E-Kurs
  • Portfolio
  • Opinie
  • Współpraca
  • Kontakt

Czas nalewek czyli nalewka agrestowa, którą robimy teraz

25/07/2009 by Ewa 3 komentarze

Agrest zawiera duże ilości antyoksydantów, antocyjanów, pektyn, kwasu gammalinolenowego, witamin A, B, C, E, P oraz łatwe do przyswojenia przez organizm miedź, fosfor i żelazo.
Dlatego warto mieć przynajmniej 1-2 krzewy agrestowe (Ribes grosullaria) w ogrodzie, aby móc skubnąć i ucztować choćby w czasie pracy w ogrodzie.
Jeśli masz więcej niż jeden krzew, możesz spożytkować agrest właśnie na nalewkę, której używanie zalecane jest na ogólne wzmocnienie dla osób, którym dolega wyczerpanie fizyczne i psychiczne. Ma również zastosowanie przeciwgorączkowe.
Składniki
1 kg dowolnego agrestu, ale najlepiej takiego, o którym wiadomo, że nie był pryskany chemią, 1 litr alkoholu 50%, pół kilograma cukru, 1 laska wannilii, kawałek korzenia imbiru, zamykany słoik, cedzak, bibułki filtrujące stosowane w ekspresach do kawy, butelki.
Jak zrobić nalewkę z agrestu?
Agrest wkładasz do słoja, rozgniatasz, dodajesz cukier, wanilię i imbir. Zalewasz alkoholem, zamykasz szczelnie i przez 2 tygodnie trzymasz w miejscu nasłonecznionym. Po 2 tygodniach przecedzasz najpierw przez coś z citkę większymi dziurkami, aby usunąć większe kawałki, a następnie filtrujesz przez filtry do kawy. Przelewsz do butelek, zamykasz szczelnie, aby alkohol się nie ulatniał i przechowujesz w ciemnym i chłodnym miejscu.
Dawkowanie
2 x dziennie po 1 łyżce.
Więcej przepisów na nalewki zdrowotne i nie tylko.
Views: 8 426

Related

W kategorii:Krzewy, Przepisy/Przetwory Tagi:Krzewy, Nalewka

Komentarze

  1. Elisse napisał

    26/07/2009 o 10:20 am

    A ja już nie mam agrestu ze 4 tygodnie:(

  2. joanna napisał

    26/07/2009 o 8:23 pm

    Nie popełniłam w swoim życiu żadnej nalewki – najwyższy czas to zmienic 🙂 Tym bardziej, że ta wydaje się by łatwa w wykonaniu…

    Pozdrawiam serdecznie

Trackbacks

  1. Eliksir młodości czyli nalewki, nalewki, nalewki... | Nastrojowy Ogród pisze:
    06/02/2010 o 4:11 pm

    […] Pisałam już o godnych uwagi nalewkach: nalewce z zielonych orzechów włoskich oraz nalewce z agrestu.   Więcej przepisów na nalewki zdrowotne i nie tylko. Kategorie : Przepisy/Przetwory | […]

Skomentuj, twoja opinia ma znaczenie :) Cancel reply

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Subskrybuj

Wpisz adres email:

Obsługiwany przez FeedBurner

Najbardziej popularne

  • Więcej kwiatów więcej przyjemności – rozmnażamy hortensję ogrodową w prosty sposób
    Więcej kwiatów więcej przyjemności – rozmnażamy hortensję ogrodową w prosty sposób
  • 15 pomysłów jak podeprzeć groszek zielony
    15 pomysłów jak podeprzeć groszek zielony
  • Szparagi z nasion
    Szparagi z nasion
  • Ogród prowansalski - La Louve
    Ogród prowansalski - La Louve
  • Rozmnażanie róż ze świeżych pędów
    Rozmnażanie róż ze świeżych pędów
  • Ogrodnica niszczylistka, małe, brązowe żuki - zwalczanie epidemii - brrr!
    Ogrodnica niszczylistka, małe, brązowe żuki - zwalczanie epidemii - brrr!
  • Jukka domowa – jak przyciąć.
    Jukka domowa – jak przyciąć.
  • 9 najlepszych roślin do suchego cienia
    9 najlepszych roślin do suchego cienia
  • Oczka wodne, a ryby. Dlaczego amur jest zmorą oczka wodnego.
    Oczka wodne, a ryby. Dlaczego amur jest zmorą oczka wodnego.
  • Grządka na szparagi w starym angielskim ogrodzie
    Grządka na szparagi w starym angielskim ogrodzie

Dołącz do dyskusji

  • zbyszek g - Oczka wodne, a ryby. Dlaczego amur jest zmorą oczka wodnego.
  • Aga - Olśniło mnie jak przycinać lawendę, aby miała jak najwięcej kwiatów
  • Ewa - Olśniło mnie jak przycinać lawendę, aby miała jak najwięcej kwiatów
  • Aga - Olśniło mnie jak przycinać lawendę, aby miała jak najwięcej kwiatów
  • Kamel - Piwonie – co robić aby pięknie kwitły przez następne 50 lat

Czy jesteś podatny na hipnozę regresyjną?

https://youtu.be/Y8s1ATXWGf8

Kategorie

  • Fazy Ogrodowe (230)
    • Co Kwitnie w Tym Miesiącu? (27)
    • Jesień (44)
    • Kalendarz Prac (10)
    • Lato (62)
    • Wiosna (93)
    • Zima (50)
  • Mój Ogród (44)
  • Nasiona (29)
  • Ogólne (17)
  • Ogrody Ekologiczne (41)
    • Kompostownik (5)
    • Naturalne Metody Ochrony (10)
    • Nawozy Naturalne (4)
    • Ogród Organiczny (14)
    • Pielęgnacja (14)
    • Poprawianie Gleby (6)
    • Rośliny Dobrze Sąsiadujące (1)
    • Uprawa Współprzędna (2)
  • Problemy (23)
  • Projektowanie (128)
    • Kompozycje (17)
    • Mała Architektura (19)
    • Ogrody Angielskie (12)
    • Ogrody Francji (10)
    • Ogrody Japońskie (4)
    • Ogrody Miejskie (10)
    • Ogrody na Skarpie (8)
    • Ogrody Skalne (5)
    • Ogrody Suche (24)
    • Ogrody Wiejskie (10)
    • Ogrodzenie (3)
    • Trawniki (11)
  • Przestrzenie Ogrodowe (90)
    • Ogrody Owocowo-Warzywne (25)
    • Ogrody Wodne (17)
    • Ogrody Zimowe (25)
    • Ogrody Ziołowe (9)
    • Patio (24)
  • Rośliny (205)
    • Balkon/Patio (28)
    • Byliny (16)
    • Cebulki/Bulwy (12)
    • Doniczkowe (45)
    • Drzewa (21)
    • Dwuletnie (1)
    • Krzewy (37)
    • Kwasolubne (6)
    • Kwiaty (37)
    • Pnącza (11)
    • Polecane Rośliny (23)
    • Półkrzewy (7)
    • Rarytasy (28)
    • Róże (3)
    • Tropikalne (13)
    • Warzywa/Owoce (27)
    • Zimozielone (11)
    • Zioła (13)
  • Zasoby (233)
    • Blogowanie (44)
    • Bracia Ogrodnicy (6)
    • Dobre Szkółki i Sklepy (3)
    • Eko (10)
    • Inspiracje (53)
    • Kursy (3)
    • Lektura (8)
    • Nagrody i Wyróżnienia (4)
    • Narzędzia/Wyposażenie (3)
    • Odpowiedzi na Listy (12)
    • Ogrody do Zwiedzania (19)
    • Podcast (3)
    • Przepisy/Przetwory (13)
    • Regionalne/Lokalne (3)
    • Wasze Ogrody (23)
    • Ważne: Polityka Prywatności (1)
    • www/Blogi Warte Uwagi (12)
    • Wystawy/Imprezy (22)
    • Zdrowy Styl Życia (3)
    • Zwierzęta (14)

Copyright © 2025 · Metro Pro Theme on Genesis Framework · WordPress · Zaloguj się